Ingrediënten zalmfilet met asperges
- 5 stukken verse zalmfilet met huid
- 750 g witte asperges
- 500 g groene asperges
- klein bosje bieslook
- 1 rode peper
- 1 sinaasappel
- 1 el citroensap
- extra vierge olijfolie
- (geklaarde) roomboter of olie om in te bakken
- zwarte peper en zout
Bereidingswijze zalmfilet met asperges
- Meng vijf eetlepels extra vierge olijfolie, het citroensap en de rasp en het sap van iets meer dan een halve sinaasappel met een snufje zout en peper. Hak de bieslook fijn, verwijder de zaadlijst van de rode peper en snijd deze fijn. Voeg de bieslook en rode peper toe aan het mengsel. Dek af en laat de vinaigrette minstens een half uur rusten op kamertemperatuur.
- Schil de witte asperges. Verwijder een centimeter van de onderkant van de witte en groene asperges en snijd over de lengte in plakjes met een mandoline of kaasschaaf.
- Maal wat verse peper over de zalmfilet en bak op de huid in roomboter of olie. Laat zachtjes garen, de zalm mag van binnen een beetje rosé blijven. Bak de zalmfilet tot slot kort op de bovenzijde en bestrooi met een snufje zout.
- Gaar de asperges door deze kort te stomen of blancheren. Meng de warme, gegaarde asperges met ⅔ van de vinaigrette.
- Verdeel de gemarineerde asperges over de borden en leg de zalmfilet erop. Besprenkel met de rest van de vinaigrette.