Verzamel via dit scherm gemakkelijk informatie bij elkaar om een bug te rapporteren.
Geen bestand geselecteerd
Sleep een bestand hiernaar toe of klik op de knop
Mama nasi
Mijn moeder werkte vroeger als gezinsverzorgster in een gezin van Indonesische afkomst. Zij leerden mijn moeder het recept voor deze nasi, ‘mama’s nasi’. Het wordt bij ons regelmatig gemaakt als er veel mensen mee-eten want dit gerecht is altijd een hit. Toen ik net als thuiskok voor Stichting Thuisgekookt aan de slag ging maakte ik ook al mama’s nasi. Het bleek een daverend succes. De trassi geeft het gerecht een unieke smaak en je kunt de nasi aankleden zoals je wilt. Soms bak ik er alleen een omeletje bij, soms maak ik een hele rijsttafel met kipsaté, komkommersalade en zelfgebakken kroepoek.
Indonesisch
Hoofdgerecht
30 min.
3
“Lekker met een gebakken omeletje, saté en kroepoek.”
Thuiskok Tamara
Ingrediënten mama nasi
500 g speklappen met zwoerd
3 grote uien
4 tenen knoflook
1,5 tl trassi
375 g witte rijst
2 - 3 preien
sambal en ketjap manis naar smaak
Bereidingswijze mama nasi
Snijd het zwoerd van de speklappen.
Bak het zwoerd in een droge wok of hapjespan op laag vuur uit. Snij ondertussen de speklappen in reepjes en de ui in kleine blokjes.
Kook de witte rijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Nog beter: gebruik de afgekoelde rijst van een dag eerder.
Snij de prei in flinterdunne halve ringetjes, was ze en laat goed drogen.
Haal het zwoerd uit de pan. Bak in het vet dat bij het bakken van het zwoerd is ontstaan de reepjes vlees bruin op middelhoog vuur.
Voeg de ui en knoflook toe en fruit deze even mee.
Voeg naar smaak trassi toe, ik gebruik een flinke theelepel. Bak deze even mee en voeg dan sambal naar smaak toe, ook hier gebruik ik een flinke theelepel.
Voeg een flinke scheut ketjap manis toe aan het vleesmengsel. Voeg de rauwe prei als laatste toe.