“Was heerlijk. Mijn dochter vraagt me: ‘wanneer weer?'”
Maaltijdzoeker Mariska
Ingrediënten Surinaamse bami
- 500 g mie
- 1 el (zonnebloem)olie
- 1 kg kip
- 2 tenen knoflook
- 1 zakje Javaanse kruiden
- 1 sjalot
- 1 kleine ui
- 2 tl geraspte gember
- 2 tl verse laos (of gemalen uit een zakje)
- 60 ml zoute ketjap (asin)
- 70 g tomatenpuree
- 4 maggiblokjes
- een paar takjes bladselderij
- een snuf peper
Bereidingswijze Surinaamse bami
- Kook de mie gaar en laat afkoelen in koud water.
- Maal de knoflook, ui en eventueel peper fijn met behulp van een vijzel of keukenmachine.
- Wel 50 gram Javaanse kruiden in een klein beetje water.
- Giet de olie in de pan en voeg de helft van de gemalen ui, knoflook en tomatenpuree erbij.
- Wok het geheel een minuutje op middelhoog vuur en voeg een beetje ketjap toe.
- Meng de kip door het mengsel in de pan en bak op laag vuur gaar. Als de kip bijna gaar is bak je het nog even krokant op hoog vuur.
- Haal de kip uit de pan en de mie uit het koude water.
- Bak in de overgebleven olie de rest van de gemalen ui, de knoflook en de Javaanse kruiden. Voeg de mie toe en blus af met wat zoute ketjap.
- Hussel de Surinaamse bami door elkaar en laat op laag vuur in ongeveer tien minuten lekker warm worden.