Beter een goede buur
Nick is slecht ter been en krijgt erg last van zijn rug als hij kookt. Als hij wel aan het koken slaat moet hij daarom vaak even rusten tussendoor, met verpest eten als gevolg. Zijn buurman tipte hem daarom eten van een buurtgenoot via Stichting Thuisgekookt, daar maakte hij zelf ook gebruik van. En dat bleek een schot in de roos. ‘Evy en Max koken geweldig goed. Ik eet gewoon met de pot mee, maar ben echt fan van hun Mexicaanse wraps. Ik vind het heel leuk om met mensen mee te eten, want zo eet je weer eens iets anders. Als je zelf in de keuken staat val je toch steeds terug op dezelfde gerechten.’
Een smakelijke wereldreis
De eerste week dat Nick maaltijden van Evy en Max ontving, trok hij zogezegd ‘de hele wereld over’ en passeerden allerlei verschillende keukens de revue. ‘Dat komt omdat we veel hebben gereisd’, vertellen Evy en Max, ‘dus we vinden het leuk om die invloeden in ons eten terug te laten komen.’ Soms is dat simpel, als het stel druk is, maar ze vinden het ook leuk om lang in de keuken te staan. ‘Dan maken we stoofvlees, risotto of paella’. Het geeft de twee veel voldoening om iemand te helpen met iets wat ze zelf ook heel leuk vinden om te doen. ‘Koken voor twee personen is gewoon niet onze sterkste kant en we hielden vaak een portie over. Het doet ons goed om die portie nu te kunnen delen met iemand die dat echt goed kan gebruiken.’ Daarnaast hebben ze zelf ook baat bij het koken voor Nick. ‘We doen graag een stapje extra voor Nick, waardoor we nog creatiever zijn gaan koken. We halen verse tomaten uit de kas of gebruiken speciale vleeswaren. We werken beide voor een bedrijf dat bezig is met voedselproductie of verwerking, dus daar blijft wel eens iets van over. Zo gaan we ook nog voedselverspilling tegen.’
Makkelijk, gevarieerd, én gezellig
Voor Nick zijn de maaltijden niet alleen heel handig, maar ook heel gezellig. ‘Het contact is geweldig. Ik haal drie maaltijden per keer op, dat werkt het beste. Dat is deels vers en deels ingevroren, wat ik helemaal prima vind. Ik merk dat ik een stuk gevarieerder eet én dat ik zelf minder in de keuken hoef te staan, want echt heel fijn is voor m’n rug. Als ik langs ga blijf ik vaak nog even hangen om een praatje te maken. Vaak heeft Max dan ook nog verse tomaten en komkommers voor me meegenomen: heerlijk!’ Nick is gul met complimenten, en dat maakt het koken voor Max en Evy nóg leuker. ‘De berichtjes van Nick zijn zo leuk om te ontvangen. “Ik heb net de bietjesrisotto op, potverdorie wat lekker” en “jullie zijn zulke aardige mensen, ik word helemaal gelukkig van jullie”, daar doe je het voor, toch?’
Voor beiden partijen een verrijking
Het moge duidelijk zijn: voor zowel Nick als Evy en Max is het koken een verrijking. ‘Stichting Thuisgekookt heeft ons een andere kijk op vrijwilligerswerk gegeven. We merken dat we de mensen om ons heen nu ook enthousiast proberen te maken om thuiskok te worden. Vaak horen we mensen zeggen dat ze er geen tijd voor hebben, of het teveel gedoe vinden. Wij hebben beide een fulltime baan en zijn daarnaast druk met sport, feestjes en weekendjes weg en wij doen het ook gewoon.’