Vrijwilligerswerk vanuit huis
En dat koken, dat kost Renate eigenlijk helemaal niet zoveel moeite. ‘Ik was op zoek naar een manier om iets voor een ander te betekenen, zonder dat het mij een volledige dag vrijwillige inzet kost. Met een druk gezin, een baan en de zorg voor mijn moeder lukt dat gewoon niet. Ik vond Stichting Thuisgekookt online en was meteen enthousiast. Het concept was toen ik me aanmeldde nog iets anders, je kon toen nog zelf losse maaltijden aanbieden, maar ik ben hier eigenlijk nog enthousiaster over. Je kunt met weinig moeite iets betekenen voor iemand die het echt goed kan gebruiken. Dat vind ik heel mooi.’
Extra gasten
Renate noemt Aat en Diek ‘haar extra gasten’. Hoewel ze niet bij haar aan tafel zitten, voelt het wel alsof ze een maaltijd delen. ‘Aat en Diek eten altijd met de pot mee en zijn hele makkelijke eters. Het contact verloopt heel soepel. We appen of we bellen en ik laat altijd weten dat ik er aan kom.’ Ook Aat en Diek vinden het gezellig. ‘Alles loopt gewoon vlotjes, eigenlijk. Het contact is goed, het eten is lekker en de porties zijn altijd precies groot genoeg.’ Volgens hen ligt dat ook aan de uitgebreide intake die Stichting Thuisgekookt doet. ‘Door eerst uitgebreid te bespreken wat je wel en niet lust, wat je voorkeuren zijn en hoe vaak je een maaltijd wilt ontvangen, kunnen ze op zoek gaan naar iemand die echt bij je past. Dat is echt heel belangrijk’.
Hoe meer zielen…
Voor Renate is koken via Stichting Thuisgekookt niet alleen een mooie manier om extra contact te krijgen met buurtgenoten en wat goeds te doen voor een ander, maar is het ook een fijne manier om meer mensen te laten genieten van haar eten. ‘Dat nu nog meer mensen genieten van wat ik kook, maakt me heel blij. Hierdoor heb ik echt veel plezier in het koken.’ Aat en Diek zijn erg dankbaar voor de maaltijden. ‘Het is bijzonder dat iemand dit voor ons wilt doen. We hopen dat Renate nog lang voor ons zal blijven koken.’